BAŞKAN DİLBER'DEN ONUR GÜNÜ MESAJI
MHP Akşehir İlçe Başkanı Mehmet Akif Dilber,24 Ağustos Akşehir Onur Günü münasebeti ile bir kutlama mesajı yayımladı.
Başkan Dilber mesajında şu ifadelere yer verdi;
24 Ağustos ülkemizin tarihinde ışık tutulması gereken ve dahafazlaaraştırmayaihtiyaç duyulan bir tarih olmalı ve Akşehir ilçemizde bulunan Batı Cephesi Karargâhında yapılan tüm çalışmalar, toplantılar ve taarruz öncesi hazırlıklar ülkemizin geleceği ve teminatı olan gençlere tüm detayları ile anlatılmalıdır. Tarihin alın yazısınakazılan bu şanlı destanın kalbi olan Akşehir’de gün yüzüne çıkmamış ve günümüze kısıtlı imkânlar ile ulaşmış nice zafer yaşanmışlıkları bulunmaktadır.
18 Ağustos 1922 tarihinde başlayan ve derin bir gizlilik içerisinde yürütülen operasyonlar 24 Ağustos 1922 tarihinde nihai bir zaferin ilk adımlarının Akşehir üzerinden atıldığının bir göstergesi olacaktır.
Mustafa Kemal Paşaönderliğinde kurmayları derin bir gizlilik içerisinde son taarruza hazırlanıyorlardı. Elbette ki bu noktayahiç kolay gelinmedi. 17 Ağustosu, 18 Ağustosabağlayan gece Mustafa Kemal Paşa gece yarısı tuz gölü üzerinde Konya’ yaharekete geçti.
Mustafa Kemal Paşa’nın “Anadolu Hatıraları”arasında yer alan bilgilerde Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’yagizli bir şekilde gittiği ve bu gizlilik çerçevesinde Ankara’daelçilikte bir çay partisi düzenlemesini istediği ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın dabu partide yer alacağı haberinin yayılması ve diğer ülke elçilerinin de partiye katılım sağlamaları için davet edilmesini istediğide notlar arasında Yer almaktaydı.
Bu davete diğer ülke temsilcileri icabet etmiş ve herkes Mustafa Kemal Paşa’nın gelmesinibeklerken yaveri kendisinin hastalandığını ve davete katılamayacağı için özür dilediğini iletirken Mustafa Kemal Paşagece yarısı cepheye ulaşmak için Konya’yayolaçıkmıştı bile.
Takvim yaprakları 18 Ağustosu, 19 Ağustosa bağladığı gece Mustafa Kemal Paşa Batı Cephesi Karargâhınatalimatlarını iletmiş ve her unsurun 24 Ağustos günü taarruzahazır olmasını emretmişti. Bu süreçte tüm birliklerin yerleri değiştiriliyor ve taarruz için sevk ve idareleri yalnızca geceleri yapılıyordu. Yunan keşif uçakları Afyon’un güneyinde bir hareketliliğin olduğunun farkındaydılar, ancak Telefon ve Telgraf hatları Türk akıncıları tarafından yadinleniyor yada tahrip ediliyor olduğu için birliklerin iletişimi saatler sonragerçekleşiyor yahut hiç bir iletişim kurulamıyordu.
Yunan ordusu Türk saldırısının gerçekleşeceğini bilmekteydi ancak nereden gerçekleşeceğini ön görememekte ve hazırlık yapma konusundatereddüt içerisindeydi. Afyon’da bulunan yaralıların İzmir’e taşınmasını ve araçlarındaAfyon’a sevk edilmesini istemeleri bu hazırlıklardan haberdar olduklarının dabir göstergesi gibiydi.
20 Ağustos 1922 günü geldiğinde Türk uçakları Akşehir meydanından havalanarak Çay meydanınasevk ediliyorlardı. Bu uçakların içerisinde İtalya’dan satın alınan uçaklar ve Samsun’dan getirilen uçaklardabulunmaktaydı. Genel olarak bakıldığında 6 keşif ve 4 av uçağı bulunmaktaydı.
20 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal Paşaordu komutanlarını Batı Cephesi KarargâhınaAkşehir’e davet etmişti. Başkomutan Mustafa Kemal PaşaAkşehir de Batı Cephesi Karargâhı Komutanı ve diğer Birlik Komutanları ile yaptığı görüşmede genel taarruzun 26 Ağustos tarihinde başlayacağını ve bunu bütün cephe emrinde yayınladığını bildirdi.
21 – 22 – 23 Ağustos tarihlerinde Türk ordusunun birliklerinin sevk ve idareleri gerçekleştirilerek “Büyük Taarruz”öncesi saldırı noktalarına en yakın konumlara yerleştirilmişti ve tüm erzak ve mühimmatlarda cepheye en yakın noktalarasevk edilmişti. 1. Ordu Karargâhı da 24 Ağustos akşamı Şuhut’a sevk edilmişti.
Elbette kısıtlı imkânlar, yorgun bir ordu ve kalabalık düşman unsurlarınakarşı kısıtlı cephane ile Ağustos ayındayaşananlar hepimizin tahmin edeceği üzere hiç de kolay olmamıştı.
26 Ağustos 1922 tarihinde Afyonkarahisar’da başlayıp 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’de sonuçlandırılan Büyük Taarruz Ve Başkomutan Meydan Muharebesi’nde 30 Ağustos 1922 tarihi Çanakkale ve Sakaryadadüşman güçlerinin geri püskürtülmesi ile ilk kez zaferle sonuçlanan taarruz savaşı olarak tarihe geçti. Yüce Türk Milletinin ortayakoyduğu “Kocatepe Ruhu”düşmanı denize dökmekte her neferin her Mehmetçiğin İmanının, Azminin, Fedakârlığınınve Cesaretinin en büyük örneği oldu.
Bize hür ve müstakil bir Vatan bırakmak uğruna hayatlarını fedaetmekten çekinmeyen Milli Mücadele Kahramanlarını bir kere daha Rahmet ve Minnetle anıyoruz.
Ruhları Şad Olsun.