Allah Temizdir Temiz Olanı Sever-2
Bir önceki yazımızda temizlik kurallarından maddi temizliği aktarmaya çalışmıştım. Hükmi ve manevi temizlikten bahsetmemizde fayda görmekteyim. Hükmi temizlik:Namaza hazırlık için gusül, abdest ve ya teyemmüm gibi hazırlıklar bu temizlik bölümünde yer alır. Temizlik ve abdestle ilgili, "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalkacağınız zaman; yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı mesh edin, ayaklarınızı topuk kemiklerine (küçük topuklara) kadar (yıkayın).Eğer cünüp olursanız temizlenin. Şayet hasta ve yolculuk halinde bulunursanız veya içinizden biri ayak yolundan gelirse yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunursanız bu hallerde Su bulamadığınız takdirde temiz bir toprağa yönelin (teyemmüm edin). Yüzünüzü ve ellerinizi onunla mesh edin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez, fakat o sizi tertemiz kılmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz." (Maide suresi 6. Ayet)
Bakınız Rabbimiz; dinimizin biz müminlere ne kadar kolay kılmış. Fakat biz dinimizi de hayatımızı da kendi kendimize zorlaştırıyoruz. Bazı kesimlere dinimizi sevdiremedik. Bari dinimizden nefret ettirmeyelim. "... Ey Rabbimiz bize gücümüzün yetmeyeceği şeyi yükleme ve bizim günahlarımızı bağışla…" Bakara/286 Ayetinde Rabbimiz kaldıramayacağımız yükle imtihan etmeyeceğini bildirmektedir. "İmanın derecesine göre imtihanında derecesi farklı olur." diye bir söz vardır. Allah herkese ayrı ayrı imtihan vermiş, dileğimiz bu imtihanları sabırla başarabilmektir.
Peygamberimiz(s.a.v) tavsiye ettiği şu duayı her işin başında yapmamız hayırlı olacaktır: “Rabbiyessir, velatuassir Rabbi temmim bil hayr" Anlamı: Rabbim kolaylaştır, zorlaştırma, hayırla sonuçlandır. Bu nedenle Müslüman'ın her şeyi temiz olması gerekir. Yukarıda bahsi geçen Ayete göre gusül abdesti alması gereken Müslüman kadın ve erkek bu temizliği yapmaz veya mazeretsiz geciktirirse emre muhalefetten dolayı günah işlemiş olur. İki namaz vakti arası kadar zaman dışında mazeret yoksa sorumluluk başlar.
Ergenlik çağına gelmiş her Müslüman'ın:
1.Kadın ve erkeğin cünüplük hali
2.Kadının regl(adet kanaması) ve lohusalık halinin sona ermesi durumlarında hiç bir yeri kuru kalmamak üzere boy abdesti alması ,gusletmesi, farzdır. Peygamberimiz(s.a.v.)'in gusül abdestini alış şekli Hz. Aişe(r. Ah) validemizden şöyle rivayet edilmiştir. "Nebi aleyhisselam cünüplükten kurtulmak için yıkandıkları zaman önce ellerini yıkamakla başlardı. Sonra namaz için abdest alır gibi abdest alırdı. Sonra parmaklarını saçlarının arasına sokup diplerini hilallerdi. Sonra başlarının üzerine üç avuç su dökerler ondan sonrada bedenlerine su dökerek suyu vücutlarının her tarafına ulaştırırlardı." (Buhari gusül 1) Burada ağza ve burna su verilirken biraz daha özen gösterilerek avcumuz suyla dolu bir şekilde en az üçer defa tekrar etmek yani mazmaza (ağza su vermek) ve istinşak (burna su vermek) yaparak gusül abdesti gerçekleşmiş olacaktır. Bu abdestle hem gusül hem de normal abdest alınmış olacaktır.
Gusül abdesti alması gerekli olan bir Müslüman temizleninceye kadar; namaz kılmaları, camiye girmeleri, Kur'an'a dokunmaları veya onu okumaları, Kâbe'yi tavaf etmeleri caiz görülmemiştir. Allah'ın sevdiği temiz bir kul olabilmek için hem kendimize hem çocuklarımıza hem de gençlerimize İslam'ın bütün özelliklerini, güzelliklerini sevdirerek ve nefret ettirmeden anlatmamız gerektiği gibi bu gusül yani diğer adıyla boy abdestini ve diğer temizlik konularını da anlatmaya gayret etmeliyiz ki bu her Müminin görevidir
Manevi havasını solumaya başladığımız mübarek üç ayların tüm insanlığa hayırlar getirmesini Allah'tan diler. Peygamberimiz(s.a.s)'in üç aylarda sürekli yaptığı şu duayı da siz kardeşlerime hatırlatmak isterim.
" Ey Rabbim! Bize Recebi ve Şabanı mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır."
Gayret bizden hidayet ve mükâfat Allah'tan. Tüm benliğimizle temiz tertemiz olmak dileğiyle..