Camiler Ve Mü'minler..

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA mehmetceviz69@hotmail.com

Cami kelimesi Arapça'dan Türkçeye geçen bir kelimedir. 'Toplanma bir araya getirme' anlamındaki 'cem' kelimesinden türeyen  cami;'Toplayan bir araya getiren' anlamındadır. Allah'ın Esmaü'l Hüsnasından bir ismide El Cami'dir. 'Bir araya getiren huzurunda toplayan, ilmiyle kuşatan' manasındadır.Sadece Türkiye'de cami ismi kullanılmaktadır.Diğer İslâm ülkelerinde camiye eşdeğer genelde Mescid kelimesi  kullanılmaktadır. Mescid, sadece vakit namazları kılınan ibadethanelerdi. Mahallenin belli bölgelerine yapılan büyük ibadethanelere de, Cuma camisi veya cami olarak adlandırılır,buralarda da cuma namazları kılınmaktaydı.
 Hz.Peygamber döneminde Mescid;eğitimden tutunda devletin tüm işleri buradan yönetiliyor ve çok yönlü kullanılıyordu. Zamanla kurumsallaştıkça her birim kendi bölümlerine göre ayrılıp şekillenmiştir

 Camiler Mahallenin kalbi niteliğindedir. İnsanların rahatlıkla derdini açabileceği,maddi ve manevi sıkıntılarını giderilebileceği güzide mekanlardır.Camilerimiz toplumun  huzur bulduğu, zengini, fakiri birbirine tanıştırılıp buluşturulduğu gönül mekanlarıdır.Yoksullar için sadaka taşlarıyla da donatılmıştır. Gönül Dilinin hüküm sürdüğü, manevi atmosferin ve geçmişin serin rüzgarıyla buram buram koktuğu mistik özelliğe sahip ibadet makamlarıdır. İlim halkalarının, zikir meclislerinin yoğun yaşandığı güzide ortamlardır.Aile bireyleriyle birlikte; bulunduğumuz bölgelerde Camileri ziyaret edelim.Gezi amaçlı şehir dışına çıkıldığında, gittiğimiz her bölgede ecdadımızın emaneti olan camilerimizi, mutlaka gezip görmeli ve çocuklarımıza da  bu camilerin, yapım şeklinden tutunda tarihi özelliklerini anlatalım. Cami sevgisini ve kıymetini idrak  etmelerini, gönüllerinde  yer edinmesini sağlayalım.Camilere hürmet edelim. Hangi fikirden olursak olalım, eğer Müslümansak camilere gidip ibadet edelim dua edelim. Çünkü Camiler ahirette şahitlik yapacaktır. Öyle şey olur mu? demeyelim. Allah'ın insana verdiği akıl demir yığını robotu konuşur hale getirtiyorsa o aklı veren Yaradana hiçbir şeyin zor gelmeyeceğini bilmeliyiz. Avm'lerde veya gereksiz yerlerde gezmek yerine cami odaklı ve namaz saatlerine göre planlarımızı yapalım. Geçmişimize sahip çıkalım ki, geleceğimiz nesillerimizi sağlam temeller üzerine inşa edelim. Çünkü Allah; "Allah'ın mescidlerini sadece, Allah'a ve ahiret gününe  inanan, namaz kılan, zekat veren ve ancak Allah'tan korkan kimseler onarır. İşte onlar doğru yolda bulunanlardan olabilirler."(Tevbe suresi 18) böyle buyuruyor.

  Değerli okur kardeşlerim! Ekim ayının ilk haftası(1-7)Camiler ve Din görevlileri haftası olarak kutlanmak tadır.Diyanet  İşleri Başkanlığı, her yıl Çeşitli faaliyetler düzenleyerek toplumda cami kültürünü ve din görevlisinin yeri ve hizmetleri konusu işlenmektedir.Öyle ya din görevlisi, beşikten mezara, bu topluma hizmet etmeyi şiar edinen dine ve topluma kendini adamış kişilerdir.Kur'an ve dini bilgiler  öğretmeyi, mü'minlerin güncel meselelerde oluşan dini konuları aydınlatması gibi pek çok hizmetler sunmaktadır.Gençlere ve gelecek nesillere dini ve milli kültürümüzü öğretme ve yaşatma mücadelesini vermektedirler.

   Her meslek grubunun bir kutlama günü mevcuttur.Diğer meslek gruplarının gününde kurumlar olsun kişiler olsun, giderek günleri dolayısıyla kutlamaktadırlar.Fakat Camiler ve Din görevlileri haftasında, din görevlilerini onurlandıran ziyaret eden bir alışkanlık yerleşmemiş, aksine din görevlileri hediyeler götürerek  özel ve tüzel kuruluşları ziyaret ederek Camiler ve Din görevlileri haftası olduğunu hatırlatıyorlar. Din görevlileri Hz peygamberin varisleridir. Elbette hatalı olanlar vardır. Ama bu Peygamber emanetini sağlam bir şekilde koruyan giyimiyle kuşamıyla  davranışı, ahlakı ve örnek kişiliğiyle bu kisveyi üzerinde taşıyan bir çok din görevlisi  kardeşlerimiz olduğunu unutmayalım.

Din görevlileri bu toplumun harcıdır. Toplumda; bu manevi destek ve gönüllere rehber olan ruhsal güç olmasa, toplum göründüğünden çok daha fazla vicdan ve Merhametten uzak olabileceğini  düşünmek gerekir.Bu hizmetlerde bulunan insanların, gününü kutlamak,gönüllerini almak hatırlarını sormak gerekmiyor mu? Onlar sizi değil! siz onları ziyaret etmeniz gerekmiyor mu.? Hep din görevlilerin den istenir. Eleştirilir. Eyvallah. Bari yılda bir sefer dahi olsa toplum için koşturan bu Peygamber varislerine çok görülüyorsa  diyecek bir şey bulamıyorum.

  Bu  hafta sonu Hicri Rebiülevvel ayının 11'i 12 ye bağlayan gece Mevlid kandilidir(Ekim ayı 7'yi 8'e bağlayan gece) Bu gece sabaha karşı dünyaya teşrif eden Hz. Muhammed Mustafa (s. a. v)'in 1451. doğum yıl dönümü dolayısıyla, tüm Müslüman kardeşlerimizin Mevlid-i Nebi gününü kutlarım. Rabbim  onu seven ve rehber edinen kullarını, sevgili Peygamberimizin  şefaatine nail eylesin. Rabbim bizleri huzurunda utandırmasın dua ve temennisiyle…