KADİR GECESİNİ İHYA ETMEK…
On bir ayın sultanı Ramazan, Allah Resulünün;Başı rahmet,ortası mağfiret,sonu da cehennemden kurtuluş olan,oruç ayının son kısmı cehennemden kurtuluş bölümüne girmiş bulunmaktayız.Allah cehennemden kurtuluş beratını almayı cümlemize nasip eylesin.Bununla birlikte Ramazan ayını kıymetli kılan,Kadir gecesini de Pazartesi akşamı inşaallah idrak edeceğiz. Allah Resulü peygamberlik gelmeden önce ibadet ve tefekkür için sürekli Hira Mağarasına giderdi. Yine ibadet ve tefekkür için mağara da bulunduğu bir sırada Allah(c.c) Cebrail(a.s) vasıtasıyla,Kur'an'ı Kerim'in inmeye başlandığı mübarek bir gecedir.(M.610).Kur'an'ı Kerim'in Kadir gecesinde indirildiği,Bakara suresi 185.ayette açık bir şekilde bildirilmektedir.İlk gelen tebliğ Alak Suresinin ilk beş ayetidir. Allah okumaya, öğrenmeye o kadar kıymet veriyor ki, ilk ayeti 'oku' emriyle insanlığa göndermiş,okuyup araştırmamızı emretmiştir.Ancak insanlık olarak, özellikle millet olarak, kulaktan duyma, sözlerle yetiniyoruz.Doğru yanlış demeden uygulamaya kalkıyoruz.Bu hayatımıza etki yapmakta,Yanlış bilgiler dalga dalga yayılarak dinde varmış gibi insanları ve toplumu yanıltarak hakiki olmayan inançlara sevk etmektedir.
Kadir gecesinin de içinde bulunduğu Ramazan ayının son on gününü Müslümanlar,peygamberimizin güçlü sünneti olan itikafa girer,her günü değerlendirme,kendini bulma, Allah'a yakın olma ve onun rızasına uygun yaşaya bilme ve imani olgunluğa erişe bilme çabası içerisinde bulunmaktadır. Bu zaman içerisinde zamanı kısıtlı olan Müslümanlar;kadınlar evlerinde, Erkekler camide olmak üzere bir iki saatliğine de olsa itikafa niyet ederek bu sevaba nail olabilirler. Ayrıca erkeklerin camide,kadınların namaza durduğu mekanda itikafa niyet etmesiyle kısmi olarak itikaf sevabına nail olurlar. Günde, haftada, ayda, yılda bir kez veya hiç olmazsa ömrün de bir defa kılınması çok sevap olan Allah Resulünün sünneti, tesbih namazını kılmamız uygun olacaktır. Bu namaz iki veya dört rekat şeklin de,ikindi ve yatsı namazının ilk sünneti gibi kılınır. (sünnet-i gayri müekked şeklinde kılınır).Detaylı bilgi için fıkıh kitaplarından öğrenilerek yapılması isabetli olacaktır.En önemlisi de Kur' an ayı ve Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ayda ve Kadir gecesinde,çokça Kur' an okumak, Kur'an'ı Kerimin meal ve tefsirlerden Rabbimizin bizlere neler açıkladığını bilmek ve anlamak gerekir.
Cehennem ateşinin dahi kendi dehşetinden Allah'a sığındığı bir ortamda bizlerde Allah'a sığınmalıyız. İnsanlığı ilgilendiren her konuyu içermekte ve geçmişten kıssalarla örneklendirerek her kişinin anlayabileceği bir şekilde yüce Allah izah etmektedir.Kur'an'ı,Allah Resulü ile Cebrail(a.s) karşılıklı okuyarak mukabele şeklini uygulamışlardır. Her Ramazan da Müslümanlar bu mukabele uygulamasını camilerde, evlerde uygulana gelmiştir.
Yüce Allah, kullarım,Kadir gecesinin kıymetini iyi anlasınlar diye Kadir suresini indirmiş ve Şöyle buyurmuştur. "Şüphesiz,biz onu/ Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik.Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh/ Cebrail o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."(Kadir, suresi 97/1-5)Allah Resulü(s.a.s) şöyle buyurur;"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.(Buhari iman 25) Bin aydan daha hayırlı olan bu gece de iman mevzimizi, ibadet zikir, oruç, zekat ve sadakalarımızla güçlendirmeliyiz.Her günümüzü kadir bilmeli ona göre yaşamalıyız.Çünkü yapılan her iyilik hareketi, ibadet zikirler ve insani davranışlar binlerce kat mükafata nail olunacaktır.Her iyilik bir sadakadır.Kadir gecesinde sadaka verilmesi, ikram edilmesi tavsiye edilmektedir.Bu gece de yapılan her iş ortalama 80 yıllık bir ömrün mükafatı kadar kıymetli olduğu unutulmamalıdır.Allah Resulünün yaptığı gibi bazen insan kendi hirasına çekilmeli,manen doygunluğa ermelidir. Ramazan ayının içerisinde bulunan kadir gecesinin hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır.Allah Resulü;"Kadir Gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın" uyarısında bulunmuş,Böylece 27. gecesini ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Aişe validemizin rivayetine göre;' Ey Allah'ın Resulü Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim.? diye sorması üzerine şöyle dua etmesini istemiştir. "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni bağışla." Bu duayı dilimizle,gönlümüzle sürekli tekrar etmeliyiz.
Allah;Cehennemden, kabir azabından, deccalın fitnesinden ve kıyametin fitnelerinden cümlemizi korusun….
Kadir Gecesinde affa mazharolan kullardan olmak duası ile