RÜYA GÖRÜNCE DİNEN NASIL DAVRANMALI…

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA mehmetceviz69@hotmail.com

 
   Görmek anlamındaki "rü'yet" kelimesinden türeyen rüya kelimesi uykuda görülen ve yaşanan şeyler demektir.Rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır.Mana aleminden rü'yet âlemine semboller şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilebilir.Bir diğer tarif ise;Mana alemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması olarak da ifade edilir.Rüyalar iç dünyamızda doğan birer remiz(simge,gizli mana)ilahi birer sembol metafizik içimizdeki öz varlığımız, ölümsüz olan madde ötesi bir yanımızdır. Kesin olarak bilinmese de Bilim insanlarının klinik araştırmalarına göre tahmini olarak üç ile yirmi saniye kadar sürdüğü söylenmektedir.Rem evresinde (uykunun rüya anındaki bölümü)
    Hz. Peygamber(s.a.v) rüyayı üç gruba ayırmıştır ki bunlar; a) Allah'tan bir müjde olan iyi rüya. b) Şeytanın insanı üzdüğü kötü rüya c) İnsan benliğinin yaptığı telkin ile görülen rüya.Bu maddeleri açıklamak gerekirse;
 1.İyi rüya peygamberlerin ve Salih mü'minlerin rüyasıdır. Allah tarafından doğrudan doğruya veya bir melek aracılığıyla meydana gelen ilahi telkinlerdir. Hak ve gerçek olan rüya budur. Bu tür rüyalar peygamberlere özgüdür. Allah Resulüne; ilk altı ay sadık rüya yoluyla vahiy gelmiştir. Hz Yusuf'un rüyası, peygamberimizin Hudeybiye Barış Antlaşması öncesi gördüğü rüyanın; "Allah peygamberinin rüyasını doğru çıkardı."(Fetih 27) ayeti bunun delili olup, bir sene sonra umre yapmaları olarak ifade edilir.
Salih mü'minlerin rüyası;Allah'ın lütfuyla salih Müslümanların geçmişe ve geleceğe yönelik simgeler taşıyabilir. Hz Peygamber sahabe ile sohbet ederken;" Peygamberlik sona ermiştir. Fakat müjdeciler vardır." buyurur. Sahabe;" Ey Allah'ın elçisi! Müjdecilerden maksat nedir.? Diye sorulduğunda, Hz. Peygamber de "salih rüyadır."buyurur."Mü'minin gördüğü rüyanın Peygamberliğin, kırk altıncı cüzünden bir cüz (ilk altı ay vahiy rüya yoluyla geldiği için,23 yıllık vahyin altı ayı kırk altıda bir yapar.) olduğunu" ifade eder."Diğer bir hadiste;" Ahir zamanda Mü'minin rüyası nerede ise hiç yalan çıkmaz. Müminlerin en sadık rüya görenleri en doğru sözlü olanlardır. "buyurur. Böyle insanlar gördükleri rüyaları iyi değerlendirmeli ve dikkatli olmalıdır.
2.Kötü rüyalar:' Peygamberimiz: Hulm" çoğulu "Ahlam" olarak isimlendirmiştir.Şeytandan olduğu nu ifade etmiştir. Kabus ve karabasan olarak ifade edilen kötü rüyayı; ' iyi ki rüya imiş' dediğimiz rüyalardır. " O şeytandandır. Bu rüyaları kimseye anlatmasın. Şerrinden Allah'a sığınsın.Böyle yaparsa kötü rüya ona zarar vermez. Biriniz kötü bir rüya görürse yatmış olduğu yanından diğer yanına dönsün. Kalkıp abdest alıp namaz kılsın ve o rüyayı kimseye anlatmasın."buyurur.
3.Nefsin telkinleri ile görülen Rüyalar:Beyin, duyu ve iç organlarda kaynaklanan rüyalardır. Geçmişte yaşananların, gezip görülen mekanların, tanıdık insanların uykuda görülmesi veya kişinin bilinçaltındaki düşüncelerinin, özlemlerinin ve isteklerinin uykuda gerçekleştirilmesi veya uyanık iken yaşanan olayların, duyduğu veya okuduğu bir şeyin tekrar rüyada yaşanması veya daha önce o an yaşanmış gibi hissedilmesi olarak ifade edilir.
   Rüyaları güvenilen, samimi, iyi niyetli,sevilen dost; hayırsız olan bir şekilde değil, İnsanlara hayırlı ve güzele yönlendirecek yorumlar yapılmalıdır.
 Peygamberimiz(s.a.v)in ifadesiyle"Rüyayı kötüye yorumladığı zaman kötüye döner." diye ifade etmektedir. Rüyayı gören, duyan ve dinleyen "Hayırlara gelsin" diyerek hayırlara yorum lamalıdır.Eski çağlarda rüyalara önem verilir, kahinler ve büyücüler devreye girer; bin bir türlü ızdıraplara sebebiyet verildiği, tarih kayıtlarında  görülmektedir. 
  Rüya tabirlerini "Tabirname" ismiyle kitaplar yazılmıştır. Rüya tabirleri Kur'an'da te'vilü'l-ahadis ve te' vilü'l ahlam (Yusuf süresi 6,44,101) terkipleriyle ifade edilir. Peygamberlerin gördüğü veya tabir ettiği(örneğin ezanı rüyasında öğretilen. Sahabe Abdullah b. Zeyd, aynı rüyayı gören Hz Ömer'in rüyalarını tabir eden Allah Resulü, Bilali Habeşi'ye öğretip ezanın orijinal haliyle okunmaya devam edilmesi)  gibi.
Rüyalar kesin bilgi içermez. Dolayısıyla dini bir hüküm kılmak veya geçersiz kılmak buna göre hayatı yönlendirmek caiz değil. Görülen rüyaların kahinler, büyücülere danışarak hem imanı tehlikeye sokacak, hem de insanın ruhsal ahvalini bozacak olaylardan uzak durmak gerekir. Allaha sığınıp tevekkül etmek gerekir. Rüya görmediği halde görmüş gibi anlatmak, insanın imanının tehlikeye gireceğini Allah Resulü bizlere bildirmektedir.
   Son olarak şunu ifade edelim ki, Resulü;"Her kim rüyasında beni görürse, muhakkak o kimse hak ve gerçek olarak beni görmüştür. Çünkü şeytan,benim şekil ve hakikatime giremez." (Buhari ta'bir 10). İslam alimleri peygamberimizi gerçek rüyasında gören salih insanların Ahirette de Peygamberimizi göreceğini, Alimler,tabir ederek tevil(yorum) yapmışlardır. Bi iznilleh
  Değerli  kardeşlerim! Allahtan; hayırlı ve güzel rüyalar görmek, hayırlı ve Salih insanlara tabir ettirmek dileğiyle…
 Mutlu kalın ,sağlıcakla selamette kalın.