"SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA" OLMASIN !

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA mehmetceviz69@hotmail.com

Yüce Allah(c.c);”(Resulüm!) De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.”(Zümer suresi 9.ayet) buyurur.  Yunus Emre de şöyle der: ”İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin. Ya nice okumaktır.” Sözleriyle de ilim öğrenen insanın; Kim olduğunu nereden geldiğini, nereye gideceğini bilmesidir. Adam gibi adam olmayı, kendine, insanlığa yapabileceği güzellikleri kendinde toplama özelliğidir. İlim öğrenmiş gibi yapıp gerçekte ilim ve bilgilerle donatılmayan ve bildiklerini yaşamayana, Kur’an’ın tabiri ile; ” Onunla amel etmeyenlerin durumu ciltlerle kitap taşıyan merkebin durumu gibidir ”(Cuma suresi 5.ayet) durumuna gelir.

 Anneler, Babalar, Veliler;evladımı  okula gönderiyorum Bundan sonra okul ve öğretmenleri ilgilensin! demeyelim. Çocuğumuzun ne öğrendiğini, eğitimin nasıl yapıldığını takip edelim. Kimlerle takılıyor. İnternete, sosyal medyada nerelere girdiğini nelerle meşgul olduğu, kıymetli vakitlerini lüzumsuz ve malayani şeylerle geçirip geçirmediğini en güzel bir yöntem ve metot kullanarak, kırıp dökmeden takibini yapalım. Benim çocuğum yapmaz, yanlış yollara gitmez! duygusu ile kendimizi kandırmayalım. Şeytanı bile şaşırtacak yollar ve yöntemler ile, leş yiyicileri masum ve temiz insanları avlayabilmek  için her türlü yollara başvurmaktadırlar. Öyle iğrenç sosyal medya içerikleri mevcut ki, özellikle gençleri vahşice zulüm yapmaya meyilli kitap okumalar, öğretmeninden, anne ve babadan  saklı saklı okunan ve gençleri suça meyilli hale getiren kitaplar gönderebiliyorlar. Diğer nice pislik  siteler mevcut. Canavara davranışları aşılayan siteler v.s. Cinsel, kumar bahis oyunları gibi her türlü pislikler. Kısacası Anne, Babalar, çocuklarınızı sosyal medyaya kontrollü bir şekilde girmesini sağlayın. Sınırlarını koyarak önlem alın. Sosyal medyadan dost edinmelerinden uzak tutun. Sosyal medyadan tanışıp evlenmelerinin önüne geçin ki, sonradan ah vah demeyin. Diğer halde gençlik, ailelerin ellerinden kayıp gitmeye devam edecek.

 Bu gibi konularda müeyyideler ve cezalar yetersiz. Çok ama çok mağdur durumda aileler ve gençler paramparça olup gitmeye devam edecek.Şu günlerde olayları duyuyor görüyorsunuz. En yakınları tarafından katledilen istismara uğrayan nice hikayeleri seyrediyorsunuz. İnanç Ekseninde insani vasıflar, ahlak ve kul hakkını edep ve adabı ön planda tutarak eğitim yapılmaz ise,toplum paramparça olma yolunda kaygan bir zeminde durmakta ve uçurumun kenarında ha düştü ha düşecek durumdadır .Sosyal medyayı kontrolünde tutan RTÜK Kurumu ve yetkililer neden önlem almıyorlar! hala aklım almış değil. Bir meyve düşünün, ağacında asılı iken aylarca çürümeden kalabiliyor. Ancak ağaçtan kopardığınız andan itibaren 2-3 gün içinde çürümeye başlar. İnsanoğlu, Allah sevgisinden, kulluk bilincinden, fıtratın  getirdiği değerlerden, vicdan ve merhametten, ahlak ve hayadan koparılırsa insanda, ruhen ve ahlaken meyve gibi çürümeye başlar. Mutlaka değerler eğitimi ve öğretimini aileler çocuklarına vermelidir. Öğretmenlerimizde değerler eğitimi ve öğretimine çok önem vermelidir. Öncelikle Anne-Babalar ve eğitimciler kendileri yaşayarak örnek olmalıdır.Gençleri ideol aramaya fırsat vermeden kendileri idol olmalıdır. En iyi ideol Aile, öğretmen Olmalıdır. 

Evet! Eğitim camiamıza bir göz attığımızda ülkemizde 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı başladı. Bir kaç ülkenin nüfusundan fazla olan öğrenci sayısı 20 milyonun üzerinde. 1 milyon 155 binin  üzerinde öğretmenimiz bulunmaktadır. Ortaöğretimde resmi/özel 75 bin 20 kadar okul bulunmaktadır. 2024 yılı itibariyle 740 bin civarında sınıf adedi mevcuttur. Diyanet: 2013 yılından itibaren 4- 6 yaş arası  anaokulu şeklinde ve okul öncesi olarak kabul edilen eğitim ve öğretim ile birlikte Kur’an kurslarımızda yüz binlerce  gencimiz dini ve kültürel eğitim almaktadır. 

   Toplumda;her taraf imam hatiplerle dolu! gibi sözlerin söylendiğini duydum. Acaba doğru mudur diye araştırdım.Araştırdığım   istatistiklere göre, abartılacak bir sayı olmadığını gördüm. Şöyle ki; 2022 verilerine göre Türkiye de, 4 bin 413 İmam hatip okulu mevcut. Yukarıda da istatistiği verdiğim,tüm okullar içerisinde yüzde 13.49’a tekabül ediyor. İmam Hatip okullarında ki öğrenci sayısı 514 bin 630. Bu rakam ise tüm öğrenciler içinde ise yüzde 10.34 oranı karşılıyor. Bunun yanında mesleki okullarda ise 1 milyon 900 bine yakın  öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir. 

    Tüm bu istatistikleri vermemdeki nedenimi şöyle söyleyebilirim. Büyük bir aile olan eğitim ordusunda, eğitim veren tüm öğretmenlerimize  çok büyük görev düşüyor. Bu memleketin evlatlarına Allah rızası için evlatlarınız gibi eğitin. Her öğrenci ile ilgilenin. İyi örnek olun.boş ver demeyin. Yanlış davranışlarınız  gelecekte yanlış yollara gitmelerine örnek teşkil edecektir, buna vesile olmayın. Yapılan iyilikler nasıl yazılmaya devam ederse, yapılan kötülüklerde defterinize yazılmaya dünyayı değiştirsen de  devam edecektir. Çok iyi bir eğitim ve öğretim verin ki, sadaka-i cariye defteriniz kapanmasın. Geçmişimizi tarihimizi değerlerimizi iyi öğretin. Gelecekte öğrenciniz karşınıza çıktığında onur duyacak mutlu olacak elif  gibi dümdüz  tertemiz bir öğrenci yetiştirmenin mutluluğunu yaşayın. Demem odur ki, can öğretmenlerimiz! sizden ricamız;yok olmuş insanlık değerlerini tekrar bu memlekette öğrencilerin ruhuna işleyerek yeşertin.Anne Babalar sizlerde lütfen!’Saldım çayıra mevlam kayıra’ demeden çocuklarınıza sahip çıkın. Şunu unutmayalım ki, Din ve bilgiler sosyal medyadan değil, okuldan ve kitaplardan öğrenilir. Lütfen! Kitap okuyun! Kitap okuyun! Kitap okuyun! ve de okutun.

  Her iş Allah’ın rızası için ve insanlığın ve milletinin hayrı için yapmalıdır. Allah Resulü;”Kim kendisinde Allah’ın rızası aranan bir ilmi, sadece dünyalığa sahip olmak için öğrenirse, o kimse kıyamette cennetin kokusunu bile duymaz.”(Ebu Davud ilim 12)

    2024-25 eğitim ve öğretim yılı Vatanımıza ve milletimize hayırlar getirsinSelam ve Dua ile Kalın…