BAYATKULU'NUN SIRRI"NA ERMEK…
İki yıl önce tam da bugünlerde “Bayatkulu’nun Sırrı”nın yayınlandığını gazetede okumuştum. Pandemi ile birlikte kulağımıza yerleşen, önceden bilmediğimiz terimlerle henüz tanışmadığımız zamanlardaydık. Çok ilgimi çekmişti çünkü Bayatkulu’nun eteklerinde kurulmuş memleketimin de artık bir romanının olması beni oldukça heyecanlandırmıştı. Edebiyata biraz ilgisi olanlar çok iyi bilirler ki kolay kolay her yer hakkında roman yazılmaz. Ne bulmuş da böyle bir roman yazmış ki yazar diye kendi kendime sormadım desem yalan olur. Çünkü yazar ne Yunak’ta doğmuş ne de uzun yıllar burada yaşamış biriydi. Yönetim kurulu üyesi olduğum Selçukya Kültür Sanat Derneğinin Konya’da düzenlediği söyleşi programında kıymetli yazarla yüz yüze tanışma fırsatım oldu. Anlattıklarını dinledim, sorular sordum. Merakla, önce “Bayatkulu’nun Sırrı”nı sonra da Akşehir’le ilgili “Dünyanın Ortasındaki Şehbal” isimli eserlerini okudum ki sonuçta bir hazine üstünde oturuyormuşuz gibi hissettim. Bu kısa girişten sonra şimdi biraz da bu kıymetli eserden bahsedeyim.
“Bayatkulu’nun Sırrı” Yazar Bülent KESKİN’in yayınlanan altıncı romanı. Şimdilerde galiba on birinci kitabı yayınlandı. Birbirinden farklı zamanlardaki farklı karakterlerin hiç bilmedikleri gerçeklere ulaşmak için çıktıkları serüvende yollarının nerede kesişeceğini merak ederek sayfaları çeviriyorsunuz. Gerçek ile kurgu birbiriyle o kadar iç içe geçmiş ki bazen romandaki kahraman değil de siz dörtnala atınızı koşturuyormuşsunuz gibi sanıyorsunuz. Yunak ve çevresiyle ilgili birçok bilgi hem kurguda hem de diyalogların arasında serpiştirilmiş hâlde sizlere sunuluyor. Okumanız bir anda öğrenmenize ve aklınıza yerleşmesine sebep oluyor. Yüzyıllar öncesinde bu topraklarda yaşayanları, bölgenin coğrafi ve kültürel yapısını da dolaylı biçimlerde öğreniyorsunuz. Aşklar, ayrılıklar, hüzünler, efsaneler ve daha birçok bilinen ve bilinmeyen durumlarınyazıldığı sayfaları hiç sıkılmadan ve elinizden bırakamadan okuyorsunuz. Hiç aklınıza bile gelmeyecek olay kurgusuyla baş başa kalıyorsunuz. Bu yazıyı okuyanlar içinde daha fazla ayrıntı duymak isteyenler muhakkak vardır ama onların merakını burada gidermeyecek yalnızca bu eseri okumalarını tavsiye ederek kitabın konusuyla ilgili daha fazla açıklama yazmayacağım.
Ömrü nefesiyle sınırlı olan insanlar, yazılı eserler ortaya koyduklarında zaman içerisinde hiç tanımadıkları kişiler tarafından okunarak sanki hâlâ yaşıyormuş gibi olurlar. Yazar ve eseri burada öne çıkıyormuş gibi görünse de asıl olan o eserde anlatılanlardır. “Bayatkulu’nun Sırrı” işte böyle bir eser ve bizi anlatıyor. Benim gözlemime göre Bayatkulu'nun Sırrı adlı romana hemşehrilerimiz öylesine sahip çıktılar ki ilgileri sayesinde kısa sürede ilk baskısı bitti. Hatta yalnız ülkemizde değil yurtdışında yaşayan Yunaklılara kadar da ulaştırıldı.Yunak Belediyesinin bu eserin yeni baskısını yayınlaması da oldukça yerinde bir karar oldu bana göre.Yunak Belediye Başkanımız Ali Konak'ı kültürel yönde yapmış olduğu bu güzel hizmetten dolayı tebrik ve teşekkür ediyorum
Gazetemizde de yazılar yazan Yazar Bülent KESKİN’e bir bölge insanı olarak teşekkür etmeyi kendime bir borç addediyorum. “Bayatkulu’nun Sırrı”nı merak edenler Yunak Belediyesinden temin edebilirler. Diğer kitaplarını ise kitap satış sitelerinde ve kitapçılarda bulabilirsiniz.
Bölgemizin kültürel yönden ilerlemesinin ancak insanların okuması ve edebî eserlerin kıymetinin bilinmesiyle mümkün olacağını, bu yüzden de edebî eserlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
Sevgi,saygı,muhabbetle