Kurtuluş Savaşı ve Kahraman Kadinlarımız
Milli Mücadele de kadın kahramanlarımızın önemi büyüktür. Çete Emir Ayşe, Gördesli Makbule,Hafız Selman İzbeli, Halide Onbaşı,Halime Çavuş,Kara Fatma,Nezahat Onbaşı,Şerife Bacı, Tayyar Rahime.
Vatanseverlik,kahramanlık,milliyetçilik,gözü kara vatan için koşa koşa ölüme giden kadın kahramanlarımız ruhları şad olsun.
Türk Ordusu üç büyük Cephede savaş vermiştir. Doğu Cephesinde uslar ve Ermeniler. Güney Cephesinde İtalya,Fransa ve İngilizler. Batı Cephesinde kurulan Kuva-i Milliye le ilk savunma hattı kurulmuş oldu.
Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir!
O halde, ya istiklâl ya ölüm! ATATÜRK
Analar bacılar yola döküldü,
Cephane taşıdı arkasından.
Irmaklar suyundan faydalattı,
Ağaçlar daldasından.
Yer gök inledi bir yol daha
Kurtuluş savaşından
Cahit Kulebi
ÇETE EMİR AYŞE 1894 Aydın Kayacık köyü doğumlu kadın efelerimizdendir. Selanik asıllı göçmen kızı olan Ayşe ‘nin kocası Balkan Savaşında şehit düşmüş. 15 Mayıs 1919 Yunanalılar tarafından işgal edilince hemen harekete geçer,gönüllü asker toplar.Eşinden kalan küpelerini satıp kendine silah alan Efe Ayşe dağlara çıkarak Yörük Ali efe gurubuna katılır. İstiklal Madalyası olan Ayşe Binbaşı Cumhuriyet kurulduktan sonra kendi köyünde öldü.
GÖRDESLİ MAKBULE 1902 Gördes Kurtuluş Savaşında mücadeleci kadınlarımızdan biridir. Düşmana karşı omuz omuza savaşan Makbule ‘nin babası ve ağabeyi kurtuluş savaşında şehit düşünce annesi ile birlikte yaşayan Makbule çok iyi silah kullanır ,iyi at binermiş. Köyde ona Asker Makbule lakabını takmışlar. 1922 de mücadele ederken şehit düşmüştür.
HAFIZ SELMAN İZBELİ Kastomonu’lu ilk kadın meclis üyesidir. Kurtuluş savaşı sırasında askerler için gerekli tüm malzemeleri toplayan,kaınları örgütleyen,askerlerler için yiyecek,giyecek temin eden kahraman kadınlarımızdandır.1951 de ölmüştür.
HALİDE ONBAŞI Halide Edip Adıvar 1884 Üsküdar Amerikan Koleji mezunudur. İzmir de Yunan işgalinde İstanbul'da mitinkler düzenleyen Cumhuriyet Kadınlarından biridir. Kurtuluş Savaşında onbaşı olarak görev aldı. 1964 de yaşamını yitirdi.Türk Edebiyatının önemli yazarlarından biridir.
HALİME ÇAVUŞ 1898 Kastamonu doğumlu olan Halime çavuş. Cephaneleri taşıyan en güvenilir insandır. Aile savaşa katılmasına karşı olmasına rağmen cepheden cepheye katılmıştır. Saçlarını kazıtan,tıraş olan ve erkek kılığına girip milislere katılan çavuşun adı bir süre Halim diye bilinmekteydi. 1976 da yaşamını yitirdi.
KARA FATMA 1888 Erzurum doğumludur. İstiklal Savaşında üç yıl bir fiil görev yapan Kara Fatma üçyüz kişilik müfrezeyle 1. Ve 2. İnönü savaşlarında yer aldı.Dumlupınar Meydan Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesinde savaştı.Üsteğmen rütbesiyle maaşa bağlanan Kara Fatma maaşını Kızılaya bağışlamıştır.
NEZAHAT ONBAŞI 1909 İstanbul doğumlu olan i
Onbaşının babası kurtuluş savaşında alay komutanıdır. Dokuz yaşındayken babası ile birlikte hep cephededir. Gediz cephesinde cayan askerleri geri çevirip savaşın kazanılmasını sağlayan savaş kahramanıdır.
ŞERİFE BACI 1921 Doğumlu kadın kahramanımız,soğuk kış günlerinde cepheden cepheye silah taşıyan,kurtuluş savaşında mücadelesinde Kastamonu’dan Ankara'ya cephane götürürken donarak şehit düşmüştür.
TAYYAR RAHİME 1980 Osmaniye doğumlu olan Şerife Bacı gönüllü askerdir.Takma adı uçan demek ilan Tayyar dır. 9. Tümenin Fransız'lar la girdiği mücadelede kundakçı olarak görev almıştır.Fransızlar Ermeni çeteleri ile birleşerek Adana,Osmaniye ve Tarsus’ işgalinde demir yollarını patlatarak Fransız'la rı çaresiz bırakmıştır.1920 de vefat etmiştir.