DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

Bİ(R)ŞEY OLMAZ ABİ!-2-

03 Şubat 2025 - 00:00

 Allah Resulü; Ümmetine birçok bakımdan tedbirli olmayı öğretmiştir. Mesela gece karanlığı basarken, şeytanların yeryüzüne dağıldığını, o saatte çocukları sokağa çıkarmamak gerektiğini, ama bir süre sonra onları serbest bırakmak da bir sakınca bulunmadığını tavsiye ederdi. Geceleyin yatarken kapıları kapatmayı, kandilleri ve ateşi söndürmeyi, içinde yiyecek bulunan kapların ağzını örtmeyi, su tulumlarının ağzını bağlamayı tavsiye ederdi. Kabın üzerine örtecek bir şey bulunmadığı zaman, oraya, besmele çekerek bir tahta parçası konmasını öğütlerdi. Asıl Tehlike tedbirsizliktir. Tedbirin önemi konusunda Tecrübe sahibi akil insanlar der  ki: Köpeğin önüne bir lokma ekmek atacak olsan, önce koklar sonra yer. Köpek burnu ile koklar. Biz de her şeyi aklımızla koklamak zorundayız! Kişi, tedbirini alarak, sakınılması gereken şeylerin zararından kurtulursa, sakınmış olması ona hiçbir zarar vermez. Fakat tedbir almayı terk etmekle, kişi çok zarar görür. İşi sağlam tutmanın en ileri derecesi, bütün insanlara peşinen güvenmemek ve bazı ihtimallere yer ayırarak tedbirli hareket etmektir. İslâm dini ve milli kültürümüz bu konularda hafızalara yer edinmesi ve unutulmaması gereken, tedbirden bahseden anlamı büyük veciz sözleri söylemişler, yüzyıllardır nesillere ulaşmasını sağlamışlardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.-Ne karanlıkta yat, ne kara düş gör.- Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir.-Tedbir daima bilgeliğin aracıdır.-

     Ağzında bal olan arının, kuyruğunda iğnesi vardır. Arı bir canlıyı sokunca  arı ölür. Sebebi soktuğu canlının kanı arıya geçer. Yüce Allah kandaki bulunan hastalıklar bala bulaşmasını  önlemek için arı sokma olayını gerçekleştirir gerçekleştirmez oracıkta  ölmesi ondandır. Bu Allah’ın bir emri gereğidir. Zorlukları bertaraf edenler, daha zorluk meydana çıkmadan tedbirini alanlardır. Düşmana galip gelenler, düşmana hazır olmadan saldıranlardır. Asıl tehlike, tedbirsiz davranmaktır. Kuş olmayanın, uçurumlar üzerine yuva kurmaması gerekir. Beklenmedik olaylar, beklenmedik tedbirler gerektirir. Akıllı insan bütün yumurtalarını aynı sepete koymaz. Merkep dahi bir yerde tökezledi mi, aylar sonra da olsa, o yere geldiğinde durur. Camdan evde oturanlar başkalarına taş atmamalıdırlar. Tehlikeler çoğu kez, hayalcilerin tedbirsizliğinden  ve dikkatsizliğinden ortaya çıkar. Akıl sonradan ah çekmek için değil, düşünüp tedbir almak içindir. Gündüz kandilini hazırla mayan, gece karanlığa maruz kalacak demektir. Uzağı düşünmeyen adam, acıyı yanı başında bulur. Kurnazlıkların en incesi, bize kurulan tuzaklara düşer gibi görünmeyi iyi bilmektir. Tedbir Emniyetin Gereğidir.         

        Güzel işler, en güzel tedbirlerden meydana gelir, akıllı insan böyle davranmalıdır. Aklın kıymeti ve faydası bu yolla anlaşılır. Tedbirli hareket eden kimseden daha akıllı bir insan düşünülemez. Tedbir, aklı kullanmanın zirvesidir. Her konuda daima tedbirli olmak, hem dünya, hem de âhiret emniyetimiz için gerekli ve yararımıza olan bir iştir. Çünkü insan, tedbiri nispetinde tehlikelerden uzak kalır. Bizi üzen birçok kazanın başında tedbirsizlik yatar. Birçok hastalık da zamanında tedbir alınmamasından dolayı bulaşır ve yayılır. İnsan, tedbiri sayesinde huzurlu bir hayat geçirir. Bunun için, her şeyden önce aklımızı kullanmalı ve gerektiğinde akıllılara danışmayı ihmal etmemeliyiz. Olayların görünmeyen gerçek sebep ve muhtemel sonuçlarını bulmaya çalışmak ve ona göre hazırlıklı ve tedbirli olmak, akıllı ve bilinçli insanların işidir. Hadis-i şerifte; “Mümin, akıllı, zeki ve uyanıktır ‘’  buyurulmaktadır.

 Selam ve Dua ile Kalın…








 

YORUMLAR

  • 0 Yorum