SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

Ankara'da yedim taze meyvayı..

12 Eylül 2022 - 00:06

Ankara taşkentmi,başkentmi anlaşılmaz.

Ankara da yedim taze meyvayı
Boşa çiynemişim yalan dünyayı

Taş dediysek,kalesinden başlamak lazım.
Friglerin kralı Midas,rüyasında bir ses ona hemen bir gemi çapasi bulmasını ve oraya şehir kurmasını söyler.Kral Midas hemen adamlarına emir vererek yollara düşürür ve onlara gemi çapası bulmalarını emreder.Midasın adamları Ankara kalesinin olduğu yerde gemi çapasını bulurlar ve şehri kurarlar.

Midasın koca kulaklarına,rüyasına o ses nerden geldi bilinmez ama Ankara Kalesini yerleşim yeri yapmış olmuş.

MÖ ll.yüzyılda Galatlar zamanında yapılmış kale.Galatlar,Bizanslar,Osmanlı ve Selçuklular yaşamış.Selçuklu hakimiyetinde Aladdin Keykubat tarafınfan onarılmış.

Ankara'nın Altindağ ilcesinde bulunan kale ilk yerleşim yeri.Eski ismi gemi çapası anlamına gelen(Ankira)zamanla Ankara olmuş

Kale tamamıyla Ankara'nın tüm manzarasına hakim.Kalenin içindeki eski Ankara evlerinin çoğu restora ediliyor.Mekanların çoğu kafe,antik eşya satıcıları,inci boncuk ve müzelerle dolu.
Kale kapısı,taş sutunlar,yüksek taş merdivenler ve şehre gorüş açisinda hakimiyet görülmeye değerdi. Kalenin altında ziyarete açılmayan büyük bir sığınağin varlıgından söz ediliyor.

Saç böreği,kocaman semaverde çay,taş bebek müzesi ve koca kaleyi inleten çalgıcılar.saz emektarı telleri vurdukça,taş duvarlardan aynı hızla ses geliyor.Bir ara ben de katıldım türküye"ne sen beni unut,ne ben seni"vayyy oysa insan unutandır.
Kale çarşısı bir başka güzel.Eski plaklar,antik eşyalar,bakırcılar,boncukcular,semerci,tahtadan oyuncaklar,eski kilimler yok yok du.

Eskiden var olup sonra kaybolan tüm mesleklerde kullanılan aletlerin hepsi mevcut çarşıda.

Gramofon kafede,eski plaklar çalıyordu.Safiye Ayla,Zeki Müren.Duvarlar eski sanatcılarımızın eskimeyen fotoğrafları ile doluydu.Zeki Müren taş plak derinden derinden kalenin içindeki türküye nazire gibi"ben seni unutmak için sevmedim" diyordu.

Bir efsaneye göre,kaleye kiminle gidersen,onunla evlenirmiş.Ben Ankara da oturan bacımla gittim.Kaleyi gezerken daha çok genç çiftlere rastlamamın sebebi buymuş demek ki.

Hanedanlığın  Istanbul da yıkılıp,Ankara nın başkent oluşu elbet tesadüf değil.Türkiye nin tam merkezi yani tam ortası Ankara türüm türüm tarih kokuyor ve koku ilk kaleden başlıyor.

Ankara,anı kara.Hacı Taşan da sazını ağıtla vurur.Zamanın birinde verem hastalığına yakalan genci askere almazlar.Ankara ya tedaviye gelir ve ölür.

"Söyleyin anama anam ağlasın
Anamdan başkası yalan ağlasın"

İşte,ağlarsa anam ağlar,gerisi yalan ağlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum