Bahar geldiğinde uyanır her canlı. Yeniden doğuşa geçer. Yeşile durur ağaçlar,arkasından pat pat çiçek açar tomurcuklar. Buğday toprakta filizini sürer. Badem ağaçları devet eder badem severleri. Göçmen kuşlar göçünü tamamlar,ılık rüzgarlarla misafirlğe gelirler. İnsanlar umudu sırtlarına daha bir heyacanla yüklenirler. Bahar şarkıları söylenir dillerde. Mevsimine yakışırcasına melodileriyle dilimize düşer
İlk Candan Erçetin seslenir bahar şarkısını. Melonkolik durumuna’’ Bahar geldiğindenmi böyle olurum,yoksa ben böyle olduğum için mi bahar geli ‘’diyor. Mutluluğunun baharla iliştirmesinin sebebini hem bahara hem kendi duygu durumuna bağlıyor.
Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum?
Yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar?
Ayrıca bunun seninle ne ilgisi var?
Tabii ki ben böyle oldugum için bahar
Çünkü sana değdiğinden beri ellerim
Bütün kış dallarında tomurcuklar var
Candan Erçetin ( BAHAR )
Kırlar,dağlar,yollar,deniz kenarları baharda en çok insanı arar.Kışın o sessiz sukunetli yerler,bahar geldimi insan sesleriyle,kuş sesleriyle dolar kalır.Bahar ayının insanları dışarıya davet eden kokusu,dokusu türüm türüm erguvan,sümbül,leylak çiçeği,nevruz kokusu insanın yaşadığına dair işaretlerdendir. Şair Fuat Edip bir yazlık sinemada göz göze geldiği,adını bile bilmediği,tanımadığı bir kız için yazar bu sözleri.’’derinden bakınca gözlerinize,neden başınızı öne eğdiniz’’ Bir rastlantı,bir mahçupluk ve bir bahar akşamında şiire dökülen dizeler.
Bir bahar akşamı rastladım size
Sevinçli bir telaş içindeydiniz
Derinden bakınca gözlerinize
Neden başınızı öne eğdiniz?
Neden başınızı öne eğdiniz?
(Şairi Fuat Edip Baksı )Güfte (Selattin Pınar )
Bahar işte gelirken müjde gibi gelir.Sadece insanlar değil,tüm canlılar baharı bekler.Kuş cıvıltıları sabaha koro halinde başlar. Kumru aylarca yolunu gözlediği baharı görünce telaşe düşer,yuvasını örmeye durur. Şiiri yazan Tekin Türe, atılan ekmek parçalarına koşan kumrulara ,güvercinler dirlik vermezler.Bunları gören şair keşke bahar olsaydı kumrular istedikleri yerde beslenirlerdi diyerek başladığı şiiri ‘’ bir tanrıyı,bir de beni sakın unutma diye bitirir.
Baharı bekleyen kumrular gibi
Sen de beni bekle sakın unutma
Elleri havada gözlerin yolda
Bir tanrıyı bir de beni sakın unutma
(Şair Fuat Edip) Beste (Coşkun Sabah)
Güneşine kavuşan toprağın,insanların,hayvanların bahar sevinci en çok şiire düşer.Mevsim geçişlerinde yazan insan için,yağmurunu biriktirmiş yağmak için zaman kollayan bulut gibidir.Bahar ayının mevsimine yakışan yağmuru,hiçbir mevsimde yoktur.
İçimde şiirlerle uzaklara yol alan bir yük gemisi var
Denizi olmayan memleketlerin geç kalmış baharında yüzüyor
Yarı kış,yarı bahar,çiçeğe durmuş ağaçlar hüznüne ağlıyor
Ömrümün kışıda aynı,yazıda aynı,bahar içimde can çekişiyor
(zeytin kelimeler)
YORUMLAR