[14:49, 01.09.2023] İstasyon Haber Gazetesi: İnsanın hayatı tam tanımlayabilmesi için ilk önce kendini tanımlayabilmesi değerlidir. Hemen hemen hepimizin hayat hakkında kendine yeterli olan ya da olmayan bilgisi vardır. Özellikle ahlaki değer taşıyan tanımlamalar çok manidardır.
İki şey sizi tanımlar.
Elinizde hiçbir şey olmadığı zamanki sabrınız,
ve her şeye sahip olduğunuz zamanki tavrınız.
La Edri…
Maddi anlamda olsun,manevi anlamda olsun sabır ve tavrınız doğru yönde yol alıyorsa sorun yok, zira bu zaten etik olan.
Olana,olmayana sabır gösterebiliyorsanız eğer, şikayet etmeden çözüm odaklı düşünebiliyorsanız eğer, hedefinize ulaşmak adına doğru yollardan adım atabiliyorsanız ve şükür biliyorsanız eğer bu sizin sabırlı olduğunuz anlamına gelir.
Tasavvufun dayandığı sekiz temelden biri sabırdır…….cehaletten ilme, yerilen ahlâktan övülen ahlâka, kendi varlığından Hakk'ın emirlerine yöneliştir.
Övülen ahlak nefsi terbiyedir….
Varlıkta ve yoklukta aynı kalabilen insan mükafatını alır, dökme suyla değirmen dönmez. İnsan kendini en iyi bilendir,bilmelidir de.
Sabır öyle bir iptir ki; sen kopacak sanırsın, o gittikçe güçlenir. Sen bitecek sanırsın, o gittikçe çoğalır.Sabır, ağrıları dindiren acı bir ot gibidir. Hem can yakar hem de tedavi eder… Mevlana
Sabır elimizde kopmayan bir iptir, o sağlam ipe tutunmak gücünüzü artıracaktır. Hemen köşeyi dönüverince kolay bir hayat bizi beklemiyor.Zorluklar,güçlükler hep hayatımızda olacaktır. İşte böyle zamanlarda sabrın sonu hep selamettir.Annem sabırla koruk helva olur kızım diyor her zaman.Eğer bir şey oluyorsa da, olmuyorsa da sizi hayırınıza dır bekleyip görmek lazım.
İnsan kendini bilir,el bilmese de olur,bilse de olur,hatta Allah biliyor senin neye sabır gösterdiğini,neler tahammül ettiğini,nelere sabır nelere şükür ettiğini. Elinde hiçbir şey yokken gösterdiğin sabır seni tanımlayacak ve tamamlayacak olandır.
Gelelim ‘’ elimizde her şey varken gösterdiğimiz tavıra’’ İşte bu daha da önemli, peki neden önemli.
Sanki yokluğu,acıyı,yoksulluğu,olmayanları hiç yaşamamış gibi hedefe ulaştığında şımarmanın bir anlamı yok.
‘’Bir insan malın görgünü değil,yorgunu olmalıdır’’ Sonradan görmelerin şımarıklığı yorgun değil görgün olmalarından gelir.
Karekter sahibi olan insan yoklukta,varlıkta değişim göstermez,şımarmaz.
Bu sonradan gören insanlara sabretmek edeptir ‘’ edep, edepsizlere sabretdikce parlayacaktır ,diyor Mevlana.
İnsanlara kendilerini tanımlamalarına fırsat veriniz,hatta kendinizi bile tanımlamanıza fırsat veriniz. Bakın bakalım her şeyi varken gösterdiği tavır ile hiçbir şeyi yokken gösterdiğiniz tavır aynı mı. Değişiyorsa işte burada bir sıkıntı var demektir, zira insanı en çok bozan paradır.
İnsan mevki ve paradan geriye kalandır diyor bir düşünür. Yakanızda rozetiniz olmadan,cebinizde paranız olmadan siz ne kadar insansınız bir görelim hatta siz kendini bir görün derim.
Tabi ki aynaya baktığınızda bir kedi olarak kendinizi aslan yerine koymadan görünüz.
Bu dünya da her şey gelip geçicidir, çıplak doğduk, çıplak öleceğiz, kefenin cebi yok. Böbürlenmeye, övünmeye de gerek yok. Kim olduğumuzu asla unutmamalıyız, dünya ya insan olarak doğduk,insan olarak ölebilmeliyiz.
İNSAN tanımının içi boş değildir. İyi olana yürümek yolun en güzelini bilmek boynumuzun borcudur. Aklına geleni yaşayan, aklına gelmeyecek olanı da yaşar.
‘’Sopayla kilime vuranın gayesi, kilimi dövmek değil, tozu almaktır’’Kendi kendimizin tozunu alabilmeliyiz. Sizin göstermiş olduğunuz sabır ve tavır silkelediğimiz nefsin kendimizden geriye kalandır.
En büyük sabır nefsinize karşı gösterdiğiniz sabırdır. Haksızlığa karşı göstermiş olduğunuz tavrınızda bir anlamda sabırdır. Hiç bir ah yerde kalmaz...YA SABIR ÇEK Allah her şeyi bilen,duyandır....
YORUMLAR