Başkasını taklit eden aslını yaşatır. Taklitçilik, insanın kendi aklını askıya alıp, bir başkasının hareketlerini ölçü almaktır. O bunu yaptı ben de yapayım, o bunu giydi ben de giyeyim demek taklitçiliktir. Aynı olay,aynı giysi,aynı hareket siz de karşınızdaki insan da durduğu gibi durmaz, ya da olmaz. Davranışlar insanın kendine has hareketleridir.
Düşünce, insanı insan yapan,yaşamı boyunca alacağı kararları,vicdanı,merhametidir. İnsan düşüncesini zaman döngüsü içinde değiştirebilir ama satamaz. Duruma göre,çıkara göre,o anı kurtarmak adına düşüncesinden vazgeçemez. Şartlar ne olursa olsun her insanın kendine özgü bir fikri vardır. En büyük yanılgı,menfaat söz konusu olduğunda kendi düşüncesinden vazgeçmektir ya da satmaktır.
Değerlerimiz bizim olmazsa olmazımızdır. Bu gün değerli olan yarın değersiz olmaz. Değerlerimiz bizde emanet değildir. Bu bir kültürdür,sevgi,dürüst olma,saygı, adil olmak gibi. Buna benzer insanı insan yapan tüm değerler siz de çıkarınız doğrultusunda emanet değildir. Aksine insan bu değerleri ölünceye kadar taşımakla mükelleftir.
İnsanın dört temel değeri vardır. Adalet, hikmet, İffet, şecaat…
Adalet, adil olma durumu,senin çıkarın söz konusu olduğunda da,olmadığında da adil alınmış kararlardır.Hikmet, bilgeliktir, bilge insan soran soruşturan,merhametli,vicdanlı ve üzerinde güzel insan olma donanımını taşıyan,aklını doğru yönde kullanan kişidir.İffet, namuslu,ahlak kurallarına uyan,namusunu düşünen, nefsine sahip çıkabilen insandır.Şecaat,cesaretli,yiğit,kahraman insan kimliği demek. Gerektiğinde cesur olmalı insan,Yiğit olmalı ve kahramanlığı ile erdemli bir insan olduğunu bilmeli.
Bilgelik,cesaret,ılımlılık,adalet,cömertlik,inanç,umut,yardımseverlik gibi özellikleri olan insan güzel insandır. Topluca ele alındığında en güzel insan erdemleri olan insandır.
Doğu felsefesinde erdem kavramının büyük yeri vardır.İnsan ona bahşedilen aklı doğru yönde kullandığında erdemli insan olur.Yalan söylememek,yalan yere yemin etmemek,İftira atmamak,zararlı maddeler kullanmamak,helal kazanç elde etmek,doğruluktan ayrılmamak, ölçü bilmek,doğru bilmek, kırk düşünüp doğru karar almak gibi.
Akıl, insanın en değerli hazinesidir. Bilgeye sormuşlar nasıl insan olunur diye. Bilge cevap vermiş üç adım da.
Birincisi sana kötülük yapanlara hiç kötülük düşünmediğinde.
İkincisi sana kötülük yapanlara karşılığında iyilik yaptığında
.üçüncüsü ise sana iyilik yapanıda,kötülük yapanıda hissetmeyecek hale geldiğinde. Kötülüğe dur diyerek,iyiliğe hürmet ederek.
İşte sana erdemli insan olman için üç adım.
YORUMLAR