YÜKSEL KÖKER

YÜKSEL KÖKER

[email protected]

HAYATIN TADI

30 Eylül 2024 - 00:00

Nasıl bir hayat karşıladı? Sudan çıkmış balık gibi şaşkın ve çevre kontrolü yaparak olup biteni anlamaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar ne anladın? Anlamadığımı anladım. En azından anladığın bir şey var ve buna iyi sarıl, çünkü bundan sonra yolu tek başına yürüyeceksin...
Bu kalabalıklar ne? Onlar da senin gibi bireye indirgersek aynı kaderi yaşayacak ve herkes kendi mezarına girecek. Balık istifi kalabalıkları süslü caddeler ile dar sokaklar taşır ve beton yığını korunakları vardır. Ne öğrenirsen artık kendi payına, işte kendinsin.

Pişmiş aşına su katıp tadına baktığımız bu hayatın kurt öğünündeyiz. Demem o ki demen hiçbir şey ifade etmiyor, çünkü ezberimde bu hayat! Sahi ne öğrendin? Yaşamadıklarımdan öğrendiğim var. O öyle değil. Yaşadıklarımdan olacaktı. Olmasın, bize tecrübe lazım değil ve sıradan geliyor. Yapabiliyor musun gelecekle ilgili doğru tahminler onu söyle? Geleceği Allah bilir. İtirazımız yok ona. Biliriz demiyoruz, doğru tahminler mevzu bahis. Tamam tamam, perşembenin gelişi çarşambadan belli olur gibi mi? Ha şunu bileydin. Bilsek veya bilmesek ne değişecek? Belli mi olur doğru bildiğin yanlışlar ile yüzleşirsin de kafana tak eder lâkin ağzına döksek bile değişeceğini hiç sanmıyorum.

A kişi bir işi 30 günde, B kişi bir işi 20 günde bitiriyor. Aynı işi A ile B birlikte yapsa kaç günde bitirirler? 12 günde bitirirler. Doğru ve teoride hayatın matematiği böyle lâkin pratikte böyle mi? A kişi ile B kişi arasında kavga veya inatlaşma çıkarsa ve iş uzarsa nasıl olacak? İşte hayatın derin manası ile pratiği burada yatıyor ve bazen doğru çözüm rakamları bile doğru sonuca götürmüyor. O halde beklenmeyen ile olabilecek yan etkileri (?) paranteze alıp ve matematiğe inanıp yolumuza devam edelim mi? Olur olur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum