Yazmak biteviye yazmak ve yazılanların yazıldığı gibi kalması ya da bir karşılık bulup bir anlam kazanması! Evet, bunların hangisi? Elbet karşılık bulup bir anlam kazanması diyeceğiz ve diyeceğiz ki, hissedilerek yazılanlar bir eser değeri taşır ya da bir eser olmaya adaydır. “Bir şair veya bir yazar eserini üretirken gerçekten hissettiğini mi yazar yoksa senaryo mudur yazdıkları?” Böyle bir soru sorulabilir, haklı olarak ve bu sorunun cevabını yazının veya şiirin kalitesi ortaya çıkarmıyor olabilir!
Her alanda olduğu gibi şairlik ve yazarlıkta da ustalık vardır. O halde nedir ustalık? Belli bir uğraştan sonra, dünya ölçülerini veya dünya ölçü aletlerini kullanmadan göz kararı veya el yordamı ile ișin en iyisini yapabilme kıvamına gelmektir. Bu ustalık șairlik ve yazarlıkta vardır ve ortaya koyduğu ürününün kalitesini yakalamak onun için hiç zor değildir, çünkü tüm tekniğini ve genel kabul görmüş kuralları çözmüștür, hiçbir şey hissetmeden senorya yazar gibi profesyonelce yazar. Bunun ne gibi sakıncası var yazıyor işte, illa hissetmesi mi gerekiyor sorusu aklımıza gelebilir, lâkin her ne kadar güzel yazmış olsa bile mutlaka eksik olan bir şeyler vardır. Nedir bu eksiklik sorusu üzerinden yola çıkarak vereceğimiz cevap ise çok kolay! Hissederek yazılmayan her ne olursa olsun, tornadan çıkmış gibi son yazdıkları önceki yazdıklarına benzer ve bir adım üzerine koyarak ilerleme sağlamamıștır.
Hissederek yazılan şiir ve yazılara tahlil gözü ile bakılınca bir gerçeği yakalıyoruz ve bu gerçek gün gibi aşikar; ya özel hikayesi vardır ya da yeni keşifler ile icatlar yakalamıştır mânâda ve edebi yazım şeklinde! Ancak böyle olunca yazılanlar eserdir veya eser olmaya adaydır.
Eserini üretirken, hissetmenin yanında yeteneğin olması kaçınılmaz. Sonradan ne kadar öğrenirsen öğren veya uzmanlaş yazma ișinde bilinenin üzerine hiçbir şey koyamıyorsun ve vasatın üzerine çıkmayan yazarların içinde yerini alıyorsun. Tek başına yetenekli olmak yetiyor mu? Tabii ki yetmez, bu yeteneğini besleyecek kaynaklara inilmesi gerekiyor ve her gün yeni bir şeyler öğrenilmesi!
YORUMLAR